*Ordet fanzine är en förkortning av "Fan Magazine", och är en slags hemmaproducerad amatörtidning eller tidskrift. Alla kan göra fanzine, och de kan handla om vad som helst – serier, musik, film, sport osv. Redax är en förkortning av "redaktion" och kommer ursprungligen från serietidningen Fantomen.

torsdag 7 augusti 2014

Bild och/eller text...

Idag har vi haft besök av Kristina. Hon har visat oss massa böcker med bildberättelser, och pratat om olika sätt att driva fram en berättelse på. Vissa använder bara bild, andra använder mycket text...

Här är tre exempel på sådana som saknar text i stor utsträckning eller helt:


The Story of a Girl av Emelie ÖstergrenTeaterdrömmar av Harald LowdenBirchfield Close av Jon McNaught.Det här är My New York Diary av Julie Doucet och Elfriede – en dystopi av Åsa Grennvall. My New York Diary är otroligt detaljerad, medan Åsa Grennvall använder större färgfält i svart och vitt och tecknar lite grövre.

Här är två som är skildringar av arbetsplatser...Nilsson av Claes Jurander och De anhöriga av Pelle Forshed

Och så några som mer handlar om historieskrivning…

[BILD KOMMER]

Pärlor & patroner av Loka Kanarp
Persepolis av Marjane Satrapi
Historieboken av Gittan Jönsson, Annika Elmqvist m.fl.

Det här är två böcker Kristina har gjort, den som heter Prinsessor utan panik har hon gjort tillsammans med vännen Gittan Jönsson, från början skulle det inte bli en seriebok, de brevväxlade serieteckningar som ett sätt att skissa och tänka fram en installation, och sedan satt de tillsammans efter två år och gjorde färdigt boken ihop. Den andra boken heter Staden… Flickorna… Tiden... tiden.Uppslag ur Prinsessor utan panikVi har jobbat fritt under handledning av Kristina. I slutet av dagen har det bland annat blivit: ett zine som heter "Turist", en enruting om en tsunami, en serie om en person som går runt med matkassar och sedan gräver en grop, ett zine med massa luckor, en meta-serie om att gå på seriekurs och inte veta vad man ska göra en serie om, ett "allt som inte passar"-zine, en textorienterad alterego-serie, m.m.

Under lunchen pratade vi om reklam, om TV-reklam förr och nu, om lyckliga och överentusiastiska människor, om sexism, och om det går att föreställa sig en värld utan reklam.

Kanske var det det som gav inspiration till detta zine…