*Ordet fanzine är en förkortning av "Fan Magazine", och är en slags hemmaproducerad amatörtidning eller tidskrift. Alla kan göra fanzine, och de kan handla om vad som helst – serier, musik, film, sport osv. Redax är en förkortning av "redaktion" och kommer ursprungligen från serietidningen Fantomen.

måndag 4 augusti 2014

Vad är ett fanzine?

Idag har varit introduktionsdagen, dagens gäst var Albin. 
Vi har diskuterat vad är ett fanzine och hur kan man göra ett.
Vi har skickat runt och bläddrat i massa fanzine, och konstaterat att det går att göra på väldigt många sätt. "Det var flummigare än jag trodde" sa någon. Vi har haft trevligt och testat olika material, skapat egna små första fanzine. Det finns inga gränser!

Varje dag kommer någon och delar med sig av tankar och övningar, vi tänker på de olika dagarna som pusselbitar, man lär sig lite varje dag, men framförallt är det något att bygga på senare.

Och så har vi pratat lite om skillnader och likheter mellan böcker, tidningar och fanzine. Det finns t.ex. många regler och normer kring bokproduktion, och det kan ibland kosta ganska mycket att producera en bok. Böcker kan ha streckkod, ISBN-nummer, en bokrygg som titel och författare står på, en så kallad kolofon i början eller slutet på boken där det står vilka som gjort den och när, osv. Boken trycks på tryckeri och binds på binderi. Ett fanzine går att göra själv hemma, och en kan bestämma själv över hela processen, både form och innehåll och distributionssätt och allt annat.

Vi äter bokstavskex för att hålla blodsockernivån uppe!